Ziek zijn is niet leuk. Maar als je toch ziek bent, moet je er maar het beste van maken. Je kunt er zelfs profijt uit trekken. Elk nadeel heb z'n voordeel! Sommige patiënten zijn daar heel goed in. Hun ziekte levert hun zoveel voordeel op dat ze soms niet meer beter willen worden. Dat heet ziektewinst. Molière (1622-1673) brengt deze theorie tot leven in zijn laatste komedie Le Malade Imaginaire.
Monsieur Argan, een zeurderige, ziekelijke man, een hypochonder, heeft darmproblemen en koestert de gedachte dat hij ernstig ziek is. Hij schakelt voortdurend dokters in. Vervolgens klaagt hij steen en been over hun hoge rekeningen. Om gratis medische verzorging te krijgen, probeert hij zijn dochter Angélique uit te huwelijken aan een bijna afgestudeerde arts, de zoon van zijn eigen dokter. Dat ziet dochterlief niet zitten, want zij is verliefd op een veel knappere jongeman. En dan gaan de poppetjes aan het dansen …
De première van De Ingebeelde Zieke vond plaats in 1673. De rol van Argan werd gespeeld door Molière zelf. Tijdens de vierde opvoering op 17 februari 1673 werd hij plotseling onwel. Dat bleek geen inbeelding te zijn. Molière stierf nog diezelfde avond.